Продължете към съдържанието

Синдром на тарзалния тунел

19610-c22af2c

Сподели:

Т.нар. Синдром на тарзалния тунел е характерен с остра стрелкаща болка по вътрешната страна на глезена

Тарзалният канал е тясно пространство, разположено по вътрешната страна на глезена и ходилото. Това пространство е покрито с дебела връзка, която предпазва намиращите се под нея структури – артерии, вени и нерви. Една от тези структури е задният клон на т.нар. тибиален нерв.

Притискането (компресията) на нерва се проявява обикновено с изтръпване, парене, мравучкане и скованост в засегнатата област.Най-често се усеща острата стрелкаща болка от вътрешната страна на глезена в долната част на ходилото. Продължителните натоварвания, както и външни притискания, обострят оплакванията. Всяко състояние свързано с механично притискане на нерва може да доведе до това заболяване.

Такива са:

   • процес заемащ пространство в рамките на тунела, като разширена вена или ганглийна киста;
   • травми;
   • плоски стъпала;
   • заболявания като диабет и артрит.

От съществено значение е откриването и вземането на ранни мерки. Всяко продължило във времето състояние може да завърши с неприятни резултати ( трайно увреждане на нерва).

Подробната и задълбочена консултация е в основата на поставяне на точната диагноза. Ако има съмнение за пространство заемащ процес в канала, могат да се използват и образни изследвания. Приложение има и електромиографията. Важно е да се започне лечение на синдрома на тарзалния канал, тъй като ако се неглежира, то прогресира и може да доведе до трайно увреждане на нервите. Лечението започва с покой и противовъзпалителна терапия. При продължаване на оплакванията може да се наложи оперативна декомпресия на нерва.  В началото рядко се проявяват всички симптоми наведнъж, най-често се развиват един или няколко от тях:

   • изтръпване;
   • парене;
   • усещане, подобно на ток;
   • скованост;
   • болка (може да бъде пробождаща).

Обикновено симптомите се усещат от вътрешната страна на глезена или в долната част на ходилото. В по-напредналите случаи обхващат петите, свода на стъпалото, пръстите на краката, а понякога стигат дори и подбедрицата. Консултацията със специалист в максимално кратки срокове след появата на симптомите е прогноза за добър изход. Ако това състояние не се лекува то прогресира и може да доведе до трайно увреждане на нервите. Разграничаването на типа болки и локализацията им е от съществено значение за правилната диагноза.

Нуждаете се от ортопед?

Запазете своя час за ортопед бързо и лесно

Запазете час за консултация

Д-р Йовко Червенков преглежда пациенти в медицински център „Св. св. Козма и Дамян“ в гр. Пловдив. Прегледи провежда и в МБАЛ - Пазарджик, където от края на 2022г. е началник на отделение по Ортопедия и травматология.