Продължете към съдържанието

Плантарен Фасциит

Плантарен-фасциит-540x408

Сподели:

Какво е Плантарен фасциит?

Плантарният фасциит е състояние, подобно на възпаление, което засяга фиброзната тъкан (плантарната фасция) по продължението на стъпалото, която свързва петната кост с пръстите на крака. Плантарната фасция търпи сериозни натоварвания от тялото през целия ден. Това натоварване може да повреди или разкъса връзките. Плантарната фасция се възпалява и възпалението причинява болка в петата и скованост.

Симптоми на плантарен фасциит:

-Болка в долната част на петата
-Болка в долната част и средата на стъпалото.
-Обикновено засяга само единия крак, но може да засегне и двата крака.
-Усещане за парене или болка в долната част на стъпалото, простираща се навън от петата.

Кога се изявяват симптомите:

-Болката обикновено се засилва сутрин, когато правите първите си стъпки от леглото или ако сте седели или легнали от известно време.
-Качването по стълбите може да бъде много трудно поради скованост на петата.
-След продължителна активност болката може да стане по-силна поради повишено дразнене или възпаление.

Хората с плантарен фасциит обикновено не изпитват болка по време на активността, а по-скоро непосредствено след спиране.

Лечение:

Много добри резултати се наблюдават след проведен курс на биологично лечение с Плазма богата на тромбоцити (PRP).PRP  представлява ефективен и безопасен метод за регенерация със собствени клетки.
– Противовъзпалителна терапия с лекарства (локално или per os)
– Физотерапия
– В много редки случаи, когато състоянието не се повлиява от приложените терапии, се пристъпва към оперативна техника за лечение.Операцията цели отпускане на самата плантарна фасция или на околните тъкани.

𝐁𝐲 𝐃𝐫. 𝐂𝐡𝐞𝐫𝐯𝐞𝐧𝐤𝐨𝐯

Нуждаете се от ортопед?

Запазете своя час за ортопед бързо и лесно

Запазете час за консултация

Д-р Йовко Червенков преглежда пациенти в медицински център „Св. св. Козма и Дамян“ в гр. Пловдив. Прегледи провежда и в МБАЛ - Пазарджик, където от края на 2022г. е началник на отделение по Ортопедия и травматология.