Продължете към съдържанието

Метатарзaлгия

42121731 - pain in the foot. massage of female feet. pedicures. isolated on white background.

Сподели:

Метатарзалгията 

Метатарзалгия е термин, обозначаващ болезнени състояния във възглавничките на стъпалата непосредствено преди пръстите. Това състояние е сравнително често срещано.Може да засегне костите и ставите в областта на възглавничките. Най-често засегната е областа при  2-ра, 3-та и 4-та метатарзални главички и по-рядко – при първата метатарзална главичка (под палеца на стъпалото).

Състоянието е по-често срещано при жените. Този факт се обяснява с характера на обувките, носени от някои жени- тесни, с твърди подметки и повдигната пета (високите токчета). 

Продължителното натоварване в неправилна позиция водят до възпаления на меките тъкани в основата на пръстите. В резултат се получават болки, в началото епизодично, като в по-напредналите стадии стават постоянни. Омазоляването и загрубяването на кожата в зоната на болките е сигурен белег за неточности в натоварванията.

Болките могат да са с характеристика на стрелкащи и пробождащи, но могат и да се усещат като чувство за тежест и дискомфорт.

Лечението на това състояние включва промяна на ежедневието на пациентите. Смяна на обувките (по възможност), ползване на специални ортопедични стелки, противовъзпалителни процедури (физиотерапия, плазмотерапия и др.), като не рядко се налага да се прибягва до оперативно лечение. 

Оперативното лечение включва промяна на ориентацията и дължината на костите. Това става с презкожни или минимални достъпи (около 1см) в зоната на главичките и цели намаляване на натоварванията в съответните зони. Само след намаляване на натоварването и създаване на нова геометрия в ходилните кости натоварванията могат да са безболезнени и пълноценни.

Следоперативното възстановяване включва носене на специална следоперативна обувка, която дава възможност за бързо натоварване с намален риск от усложнения.

 

 

Нуждаете се от ортопед?

Запазете своя час за ортопед бързо и лесно

Запазете час за консултация

Д-р Йовко Червенков преглежда пациенти в медицински център „Св. св. Козма и Дамян“ в гр. Пловдив. Прегледи провежда и в МБАЛ - Пазарджик, където от края на 2022г. е началник на отделение по Ортопедия и травматология.