Продължете към съдържанието

Колянна става – Гонартроза

IMG_2495

Сподели:

Артроза на колянна става  (Гонартроза) 

Колянната става е една от големите стави, поемаща тежестта на тялото и от съществено значение за поравилната стойка и походка. Предполага се, че около 40 на сто от хората над 65 години имат артроза на колянната става изявена в една или друга степен.  Самото заболяване може да се раздели на две големи групи – първична (идиопатична) и вторична форма. Разликата между двете е, че за първата не можем да посочим конкретна причина, а за втората можем. Например състояние след фрактура, някои болести на обмяната, отстраняване на менискус в миналото, нестабилност на ставните връзки, вътреставно поставяне на кортикостероиди. Причина за развитието могат да бъдат ендогенни – Основният рисков фактор е фамилната обремененост, при която може да има намалена издръжливост на хрущяла, недобро оформяне на костите. Екзогенни са травма, свръхтегло, тютюнопушене, прием на алкохол, тежка физическа работата (неправилно натоварване на определена част на коляното).

Гонартрозата се изразява в дегенеративни промени на ставния хрущял, склерозиране на костите, образуване на остеофити (шипове) и костни кистички. Всичко това довежда до намаляване на разстоянието между бедрената кост и големия пищял , болка при движение и покой, вътреставен и околоставен оток, ограничение на движението и изкривяване на крака. Най-често краката се изкривяват навътре (варус), но при някои хора се изкривяват навън (валгус). 

Свиването на възпалената ставна капсула и сухожилията и връзките около ставата предизвиква образуването на флексионна контрактура, т. е. състояние, при което кракът е трайно сгънат донякъде в коляното и не може да бъде изправен.

Лечението е разнообразно и включва както неоперативни, така и оперативни методи. Към неоперативните методи се включва различни видове медикаментозна терапия, физиотерапевтични и рехабилитационни процедури,

поддържащи ортези. 

 А също и т.нар. Вискосуплименция (инжектиране на различни агенти в коляното с цел подобряване на състоянието).

Нуждаете се от ортопед?

Запазете своя час за ортопед бързо и лесно