Продължете към съдържанието

Колянна става – Гонартроза

IMG_2495

Сподели:

Артроза на колянна става  (Гонартроза) 

Колянната става е една от големите стави, поемаща тежестта на тялото и еот съществено значение за правилната стойка и походка. Предполага се, че около 40 на сто от хората над 65 години имат артроза на колянната става, изявена в една или друга степен.  Самото заболяване може да се раздели на две големи групи – първична (идиопатична) и вторична форма. Разликата между двете е, че за първата не можем да посочим конкретна причина, а за втората може. Например състояние след фрактура, някои болести на обмяната, отстраняване на менискус в миналото, нестабилност на ставните връзки, вътреставно поставяне на кортикостероиди. Причина за развитието могат да бъдат ендогенни – Основният рисков фактор е фамилната обремененост, при която може да има намалена издръжливост на хрущяла и недобро оформяне на костите. Екзогенни са травма, свръхтегло, тютюнопушене, прием на алкохол, тежка физическа работата (неправилно натоварване на определена част на коляното).

Гонартрозата се изразява в дегенеративни промени на ставния хрущял, склерозиране на костите, образуване на остеофити (шипове) и костни кистички. Всичко това довежда до намаляване на разстоянието между бедрената кост и големия пищял, болка при движение и покой, вътреставен и околоставен оток, ограничение на движението и изкривяване на крака. Най-често краката се изкривяват навътре (варус), но при някои хора се изкривяват навън (валгус). 

Свиването на възпалената ставна капсула, сухожилията и връзките около ставата предизвиква образуването на флексионна контрактура, т. е. състояние, при което кракът е трайно сгънат донякъде в коляното и не може да бъде изправен.

Лечението е разнообразно и включва както неоперативни така и оперативни методи. Към неоперативните методи се включва различни видове медикаментозна терапия, физиотерапевтични и рехабилитационни процедури, поддържащи ортези. 

 Много ефективна процедура за облекчаване на симптомите е и т.нар. Вискосуплименция (инжектиране на различни агенти в коляното с цел подобряване на състоянието).

Нуждаете се от ортопед?

Запазете своя час за ортопед бързо и лесно

Запазете час за консултация

Д-р Йовко Червенков преглежда пациенти в медицински център „Св. св. Козма и Дамян“ в гр. Пловдив. Прегледи провежда и в МБАЛ - Пазарджик, където от края на 2022г. е началник на отделение по Ортопедия и травматология.