Продължете към съдържанието

Пръст-чукче

hammertoes

Сподели:

Пръст-чукче е сгънат при средна става пръст, която става с времето става все по-малко подвижна, докато в един момент напълно “замръзне”.

Дисбалансът в тонуса на сухожилията и връзките е причина ставите на пръста да се извият надолу. Пръст-чукче може да се появи на всеки пръст с изключение на палеца. Често триенето в обувката води до дискомфорт . Според подвижността на ставите на засегнатите пръсти съществуват различни степени на деформацията. Тези деформации могат да се коригират. Корекцията цели възстановяване на нормалната позиция на пръста и намаляване на болките от триенето на обувките в зоната. В зависимост от тежестта и дължината на пръста на крака има няколко метода за хирургично коригиране на пръст-чукче. Най-често използваните методи за лечение на пръстите са : резекция на ставите (артропластика) или костно спояване (сливане). Цели се прекратяване на триенето в обувката, а от там и намаляване на болките и дразненето на кожата. Понякога е необходима процедура за преместване на пръстите на краката, когато ставата е в неправилна позиция (неподвижна или изкълчена). 

Нуждаете се от ортопед?

Запазете своя час за ортопед бързо и лесно

Запазете час за консултация

Д-р Йовко Червенков преглежда пациенти в медицински център „Св. св. Козма и Дамян“ в гр. Пловдив. Прегледи провежда и в МБАЛ - Пазарджик, където от края на 2022г. е началник на отделение по Ортопедия и травматология.