Продължете към съдържанието

Халукс Валгус

Closeup female foot pain, Healthcare concept.

Сподели:

При щръкнали кокалчета на краката (халукс валгус) се прилага индивидуален подход при всеки пациент в зависимост от тежестта деформацията!

При това състояние повечето пациенти се оплакват от болка директно върху зоната на “кокалчето” (болезнено подуване на меките тъкани и уголемяване на костта в областта на основата на големия пръст на крака). Оплакванията на пациентите  са болка директно в тази зоната, в рамките на ставата на големия пръст и/или в долната част на стъпалото. Тази област може да е раздразнена, зачервена, гореща или подута. Болката може да има различен характер в зависимост от степента на деформацията. Размерът на “кокалчето” не води непременно до повече болка. Тя се засилва и състоянието се влошава основно от обувките, особено ако те претъпкват пръстите на краката. Някои деформации са много болезнени, докато при други проблема има само естетическа стойност.

Деформациите от типа Халлукс-валгус са сложни триизмерни деформации. Само детайлното познаване на проблема и правилната преценка за избор на метод са гаранция за успех.

Най-честите притеснения на пациентите са „Вие ще ме оперирате, но то пак ще израстне!”, обяснява д-р Червенков. И уверява, че правилно избраната техника за корекция е гаранция за успешни и дълготайни резултати . Д-р Червенков предлага оперативен метод  с изключителен успех в Америка и Западна Европа и е предпочитан от повечето холивудски звезди. При пациенти с леки деформации е подходящо корекцията да се извърши презкожно. Това гарантира многократно по-бързо възстановяване и много по-добър естетически резултат (малки белези). Операцията може да се извърши със спинална упойка в областта на кръста, при която само краката са упоени. Белегът от интервенцията е само няколко милиметра, колкото е и размерът на специалния инструментариум, който се използва. 

Рентгенов контрол е гаранция за коректната позиция на костите, след като те са прерязани и са поставени в нова позиция . Тази цялостна реконструкция връща геометрията на ходилото и прави възможно натоварване без деформация.

Най-често при тези корекции се налага корекция на цялото ходило, а не само халукса (щръкналите кокалчета), тъй като те често са съпроводени с т.нар. пръсти-чукчета и бунионет (деформация на малкия пръст на крака). Позицията на вече коригираните кости се задържа и гарантира от висококачествени метални импланти (най-често титаниеви).

Носенето на специална постоперативна обувка в продължение на 35 -45 дни е задължително. Тя дава възможност да се избегнат гипсовите обездвижвания и пациента може да натоварва максимално рано (буквално часове след операцията) Голямо предимство дава  фактът, че могат да се оперират и двете ходила едновременно поради атравматичния метод и бързото възстановяване на пациента.  

В зависимост от тежестта на деформацията, се прилагат следните методи на оперативна намеса :

  • Перкутанен (презкожен) метод. Прилага се при леки до средни форми на деформацията като се прави минимален разрез с дължина 5 мм до 1 см.
  • Методи, които използвам (остеотомия по метода на Шеврон и Скаф и др.), позволяват разрезите да бъдат направени отстрани на ходилото и погледнато отгоре, не се виждат, обяснява специалистът. Съществен е и мекотъканния баланс на капсулата на ставата на палеца. Както и пластична корекция на сухожилията около ставата, ако се налагат. Това позволява при раздвижване да се върнат и максимално голям обем на движения. Операцията на халукс валгус е комплекс от няколко различни метода в едно, което гарантира много нисък процент на рецидиви (под 10 % за период от 15 години). Те са се утвърдили във времето и гарантират отлични резултати.

 

Нуждаете се от ортопед?

Запазете своя час за ортопед бързо и лесно