Продължете към съдържанието

Халукс Валгус

Closeup female foot pain, Healthcare concept.

Сподели:

При щръкнали кокалчета на краката (халукс валгус) се прилага индивидуален подход при всеки пациент в зависимост от тежестта деформацията!

При това състояние повечето пациенти се оплакват от болка директно върху зоната на “кокалчето” (болезнено подуване на меките тъкани и уголемяване на костта в областта на основата на големия пръст на крака). Оплакванията на пациентите  са болка директно в тази зоната, в рамките на ставата на големия пръст и/или в долната част на стъпалото. Тази област може да е раздразнена, зачервена, гореща или подута. Болката може да има различен характер в зависимост от степента на деформацията. Размерът на “кокалчето” не води непременно до по-силна болка. Тя се засилва и състоянието се влошава основно от обувките, особено ако те притискат пръстите на краката. Някои деформации са много болезнени, докато при други проблемът има основно естетическа стойност.

Деформациите от типа Халукс Валгус са сложни триизмерни деформации. Само детайлното познаване на проблема и правилната преценка за избор на метод са гаранция за успех.

Правилно избраната техника за корекция е основа за успешни и дълготайни резултати . Д-р Червенков предлага оперативен метод, който успешно се прилага в Америка и Западна Европа. При пациенти с леки деформации е подходящо корекцията да се извърши презкожно. Това гарантира многократно по-бързо възстановяване и по-добър естетически резултат (малки белези). Операцията може да се извърши със спинална упойка в областта на кръста, при която само краката са упоени. Белегът от интервенцията е няколко милиметра. 

Рентгенов контрол е необходим за установяване на коректната позиция на костите след като те са прерязани и са поставени в нова позиция . Тази цялостна реконструкция връща геометрията на ходилото и прави възможно натоварване без деформация.

Най-често при тези корекции се налага корекция на цялото ходило, а не само халукса (щръкналите кокалчета), тъй като те често са съпроводени с т.нар. пръсти-чукчета и бунионет (деформация на малкия пръст на крака). Позицията на вече коригираните кости се задържа и гарантира от висококачествени метални импланти (най-често титаниеви).

Носенето на специална постоперативна обувка в продължение на 35 -45 дни е задължително. Тя дава възможност да се избегнат гипсовите обездвижвания и пациентът да може да натоварва максимално рано (буквално часове след операцията) Предимство дава  фактът, че е възможно да се оперират и двете ходила едновременно поради атравматичния метод и бързото възстановяване на пациента.  

В зависимост от тежестта на деформацията се прилагат следните методи на оперативна намеса :

  • Перкутанен (презкожен) метод. Прилага се при леки до средни форми на деформацията като се прави минимален разрез с дължина 5 мм до 1 см.
  • Методи, които използвам (остеотомия по метода на Шеврон и Скарф и др.), позволяват разрезите да бъдат направени отстрани на ходилото и погледнато отгоре, разрезите не се виждат. Съществен е и мекотъканният баланс на капсулата на ставата на палеца. Прави се пластична корекция на сухожилията около ставата ако това се налага. Това позволява при раздвижване да се върнат и максимално голям обем на движения. Операцията на халукс валгус е комплекс от няколко различни метода в едно, което помага за постигане на дори резултати и  нисък процент на рецидиви.

 

Нуждаете се от ортопед?

Запазете своя час за ортопед бързо и лесно

Запазете час за консултация

Д-р Йовко Червенков преглежда пациенти в медицински център „Св. св. Козма и Дамян“ в гр. Пловдив. Прегледи провежда и в МБАЛ - Пазарджик, където от края на 2022г. е началник на отделение по Ортопедия и травматология.