Продължете към съдържанието

Ходилна хирургия

Структура и основни функции на ходилото и глезена.

Краката ни са изградени от 26 кости и повече от 33 стави, подредени в колони и арки, които се различават по твърдост и гъвкавост. Много често срещани проблеми могат да възникнат в тази сложна структура.

Стъпалото обикновено е разделено на три различни части:

  • Задната част на стъпалото (задното стъпало) се състои от костта на петата (калканеус) и глезена (талус). Те са свързани заедно от вашата субталарна става, която позволява на крака ви да се движи от едната към другата страна.

    Глезенът ви е свързан с костите на крака (тибия и фибула) в глезенната става, която действа като панта. Това позволява на крака ви да се огъва нагоре и надолу.

  • Средната част на стъпалото е съставена от пет тарзални кости. Те образуват свода на стъпалото ви. Вашите тарзални кости са свързани с предната и задната част на стъпалото чрез мускули и сводов лигамент (плантарната фасция). Те действат като амортисьори, когато ходим или бягаме.

  • Предната част на стъпалото се състои от костите на пръстите (фаланги), които са свързани с пет дълги кости (метатарзали) чрез стави. Ставите на пръстите на краката ви не са особено подвижни. Мускулите в долната част на ходилото са прикрепени към костите на ходилото чрез сухожилия и те контролират движението, което ни позволява да стоим, да ходим, да ходим на пръсти и да скачаме. Тези мускули движат пръстите на краката и контролират позицията на стъпалото, когато то се удря в земята, позволявайки му да стане гъвкаво и да смекчи удара. Те също така правят сводовете на краката по-устойчиви, за да избутват тялото напред, когато се движите. Петата ви е свързана с мускулите на прасеца в долната част на крака чрез ахилесовото сухожилие, което е най-важното сухожилие за движение. Задното сухожилие на тибиалиса, което прикрепва долната страна на стъпалото към подбедрицата, помага за поддържането на свода на стъпалото и позволява то да се завъртите навътре.

Ходилна хорургия  

Решението дали и кога е подходящо да се пристъпи към ходилна хирургия като лечение на даден проблем зависи от редица фактори:

  • Колко лоши са вашите симптоми (болка и ефектът, който това има върху живота ви)?
  • Какви са изискванията ви за свобода на движенията и обемът натоварвания, които понася ходилото ви?
  • Вашият отговор към други лечения, включително лекарства, ортези и специални обувки.

Решението за операция на стъпалото и глезена обикновено се основава на избора на начин на живот и информацията, която получават пациентите. 

Откриването на възможно най-много информация за операцията и разбирането на процеса ще ви помогне да се почувствате по-спокойни и уверени във взимамето на решение.

Основната цел на операцията на стъпалото е не само да облекчи хроничната болка, но и да възстанови нормалната функция на стъпалото и глезена. Нека да разгледаме някои от най-често извършваните видове операции на ходилото:

 

Халукс Валгус

При щръкнали кокалчета на краката (халукс валгус) се прилага индивидуален подход при всеки пациент в

Бунионет

Бунионетът е подутина от външната страна на крака в основата на малкия пръст  Най-честата причина

Пръст-чукче

Пръст-чукче е сгънат при средна става пръст, която става с времето става все по-малко подвижна,

Метатарзaлгия

Метатарзалгията  Метатарзалгия е термин, обозначаващ болезнени състояния във възглавничките на стъпалата непосредствено преди пръстите. Това състояние

Плоскостъпие

Какво е плоскостъпие? Плоскостъпието представлява спадане на свода на стъпалото.Наблюдава се отслабване на мускулите и

Плантарен Фасциит

Какво е Плантарен фасциит? Плантарният фасциит е състояние, подобно на възпаление, което засяга фиброзната тъкан

Врастнали нокти

Врасналите нокти са познати в медицината като оникокриптоза. Това е състояние, при което нокътната плочка

Всички услуги

Д-р Червенков предлага лечение на всички видове ортопедични проблеми:   Ходилна хирургия: Корекция на Халукс

Запазете час за консултация

Д-р Йовко Червенков преглежда пациенти в медицински център „Св. св. Козма и Дамян“ в гр. Пловдив. Прегледи провежда и в МБАЛ - Пазарджик, където от края на 2022г. е началник на отделение по Ортопедия и травматология.