Продължете към съдържанието

Травматология

Д-р Червенков започва специализацията си във ВМА-София в отделение по Ортопедия и травматология, където в екипа на проф. Андрей Йотов, успява да натрупа опит в областта на травматологията и ендопротезирането.

Д-р Червенков е първият ортопед в България със сертификат от двата най-престижни курса за лечение на травми “Trauma Care” на световнопризнатата ортопедична организация AO Foundation в Давос, Швейцария!

Какво представлява понятието ортопедична травма?

Травмата се определя като нараняване, причинено от външен източник и може да бъде животозастрашаващо. 

В областта на ортопедичната медицина травмата или ортопедичната травма се категоризира като тежко увреждане на елементите на опорно-двигателния апарат (мускули, стави, връзки, кости и меки тъкани). Тези травми често са резултат от внезапна злополука, като падане, която изисква незабавна медицинска помощ. Тези наранявания променят качеството на живот на пациентите. Ето защо навременната помощ на специалист ортопед е от решаващо значение.

Д-р Червенков преминава редица обучения по време на специализацията си във ВМА-София в областта на ортопедичната хирургия със специализиран фокус върху лечението на фрактури на кости и смяна на ставите. Безопасното възстановяване и връщане на функционалността към увредените части на тялото е основен припритет в травматологията. В травматологията често се налага комплексно лечение на пациенти с множество счупвания и фрактури на кости, които се намират близост до големи стави.

Истината е, че ортопедична травма като фрактура може да се случи на всеки и по всяко време. По-специално, лечението на фрактура се фокусира върху възстановяване на функцията възможно най-бързо и възможно най-пълно. Докато много фрактури ще заздравеят сами, някои трябва да бъдат лекувани хирургично за оптимални резултати. В случай на травма хирургичното лечение, когато е назначено коректно, води до по-пълно и по-бързо възстановяване на фрактурите.

Пациентите се проследяват през всички етапи на възстановяване и се насочват към други специалисти, когато е необходимо. По този начин, поддържайки открита комуникация с всички специалисти, всеки пациент получава цялостната грижа, необходима за възобновяване на активния си начин на живот.

Какво включва понятието Ортопедична травма?

Ортопедичната травма обхваща спектъра от прости фрактури до тежки животозастрашаващи инциденти с множество счупени кости. По-значимите наранявания с множество счупени кости, сложни фрактури и фрактури на ставите са по-трудни за лечение и имат най-голяма нужда от получаването на специализирана грижа.

Фрактурите и дефектите могат да бъдат сами по себе си събитието, водещо до необходимостта от имплант, или също да бъдат причинени от наличието на имплант. Освен това, костта е най-трансплантираната тъкан в човешкото тяло след кръвта. Ето защо е важно внимателното обмисляне при проектирането на ортопедични устройства за правилно лечение на травма в скелетната система, като същевременно не се наранява пациента.

Ортопедичните импланти стават необходими при тежки фрактури, които се нуждаят от преместване и фиксиране за правилно зарастване, или в случаите, когато костта не успява да се регенерира, причинявайки костни дефекти. Дизайнът на тези импланти изисква отчитане на биосъвместимостта на материала, механичните свойства и свойствата на повърхността, както и неговите химични свойства и същевременно да запазва своята цялост за необходимата продължителност.

Нуждаете се от ортопед?

Запазете своя час за ортопед бързо и лесно

Запазете час за консултация

Д-р Йовко Червенков преглежда пациенти в медицински център „Св. св. Козма и Дамян“ в гр. Пловдив. Прегледи провежда и в МБАЛ - Пазарджик, където от края на 2022г. е началник на отделение по Ортопедия и травматология.