Продължете към съдържанието

Смяна на тазобедрена става

В следващите редове ще научите всичко необходимо за:

Процесът по смяна на тазобедрена става винаги се планира индивидуално за всеки пациент. По време на консултацията Д-р Червенков ще отговори на вашите въпроси, които биха възникнали.

Имам ли нужда от смяна на тазобедрена става?

Съществуват някои състояния, при които можем да говорим за смяна на тазобедрената става като лечение.

Най-често срещаното от тях е остеоартритът. 

Доагнозата “Остеоартрит“ означава, че хрущялът на бедрото се е износил, което води до триене на бедрената кост и тазовата кост. Този процес е болезнен и причинява силен дискомфорт при опит да движите бедрото си. Когато тазобедрената става е доста износена и други мерки не са успели да подобрят болката или да възстановят качеството на живот, операцията може да е опция. 

Хирургията за смяна на тазобедрената става, наричана още артропластика, е обичайна практика от 60-те години на миналия век и представлява едно от значимите постижения в здравеопазването през 20-ти век.

Какво представлява смяната на тазобедрена става?

Пълната смяна на тазобедрената става включва отстраняване на болезнената тазобедрена става и замяната й с нова такава, която смяна има за цел да облекчи болката в тазобедрената става и с помощта на адекватни процедури за възстановяване, да ви върне мобилността. 

На кратко за процедурата:

Прави се разрез отстрани на бедрената кост или разрез в областта на слабините т.н. “Бикини достъп” и ставата се достига чрез освобождаване на малка част от мускулите около болезнената става. След отваряне на ставната капсула, износената глава на бедрената кост се отстранява.

След това ацетабулумът или “гнездото” се подготвят със специални инструменти. Новата става се поставя и тя може да бъде притисната, закрепена с винтове или циментирана на място. Пространството надолу по бедрената кост се разширява, за да приеме новия феморален компонент – изкуствена става, обикновено изработена от метал, керамика и пластмаса.

Изкуствената става или е фиксирана към костта със специален цимент, или има повърхност, в която ще израстне нова кост. Правят се окончателни проверки за дължина и стабилност на ставата и разрезът се затваря.

Обикновено пациентите са наистина доста изненадани колко бързо започват да се възстановяват след смяна на тазобедрената става. Това може да означава да направят първите си няколко стъпки още в деня на операцията.​

Д-р Червенков

Какъв вид анестезия ще се използва по време на операцията?

Пълна смяна на тазобедрена става се извършва под местна или пълна анестезия. Специалист анестезиолог ще ви обясни опциите, които са подходящи за вас. Анестезията ще бъде съобразена изцяло с вашите нужди след като лекарят специалист се запознае с вашите изследвания преди вашата операция.

Колко дни продължава престоят в болницата?

smyana tazobedrena stava

По време на вашия болничен престой (обикновено 3 до 5 дни след операцията) д-р Червенков и физиотерапевт наблюдават вашите упражнения и мобилизация, докато не станете самостоятелно подвижни.

Какви помощни средства се използват?

Патерици се използват за повечето дейности в продължение на няколко седмици. Тяхната цел е основно за подпомагане на баланса и минимизиране на риска от падане.

Какво се случва, когато се приберете вкъщи?

Ще ви бъдат назначени болкоуспокояващи, които да приемете само при нужда. Те ще са съобразени с вашето състояние и възможности за прием, рехабилитатор ще ви покаже различни програми с упражнения, които да изпълнявате внимателно вкъщи.

Тези съвети и още подробна информация ще получите по време на консултациите при Д-р Червенков.

Нуждаете се от ортопед?

Запазете своя час за ортопед бързо и лесно

Запазете час за консултация

Д-р Йовко Червенков преглежда пациенти в медицински център „Св. св. Козма и Дамян“ в гр. Пловдив. Прегледи провежда и в МБАЛ - Пазарджик, където от края на 2022г. е началник на отделение по Ортопедия и травматология.