Продължете към съдържанието

Смяна на колянна става

IMG_6782

В следващите редове ще научите всичко необходимо за:

Какво представлява колянната става?

Коляното е най-голямата става в тялото. Коляното се състои от долния край на бедрената кост, която се върти в горния край на пищяла, и капачката на коляното, която се плъзга в жлеб на края на бедрената кост. Ставните повърхности, където тези три кости се докосват, са покрити със ставен хрущял, гладка субстанция, която омекотява триенето между костите и им позволява да се движат лесно. Всички останали повърхности на коляното са покрити от тънка, гладка тъкан, която отделя специална течност (синовиална течност) за смазване на коляното. Това елиминира почти напълно триенето в здраво коляно.

Какво причинява силна болка в коляното?

Обикновено всички компоненти на коляното работят в хармония. Съпътстващи заболявания или наранявания (травми) могат да нарушат тази хармония, което води до болка, мускулна слабост и повишено триене на повърхностите. Остеоартритът, най-честата форма на артрит, е състояние, което причинява износване на ставния ви хрущял. Развива се след години на постоянно движение и натиск в ставите. Тъй като хрущялът продължава да се износва, ставата става все по-болезнена и трудна за движение.

Кога се препоръчва смяна на колянна става?

Ако консервативните възможности за лечение, като медикаменти, физиотерапия или промени в начина на живот, като загуба на тегло, не успеят да осигурят облекчение, тогава може да се препоръча смяна на засегнатата колянна става.

Какво представлява смяната на колянна става?

Тоталната смяна на колянната става е една от най-успешните хирургични процедури. Всяка година в световен мащаб се извършват повече от милион процедури за смяна на колянна става. Пълната смяна на колянна става, наричана още тотална артропластика на коляното, включва отстраняване на болната или увредена част от костта и хрущяла и заместването й с метални и/или пластмасови импланти. 

unnamed (4)

По време на операцията се прави разрез (достъп), направен надолу в центъра или отстрани на коляното. Повредените краища на костите се отстраняват и заменят с компоненти, предназначени да възстановят естествените контури на костите в здраво коляно. Металните и полиетиленовите (пластмасови) импланти позволяват на костите да се плъзгат плавно една срещу друга, като естествения ви хрущял.

Какъв вид анестезия ще се използва по време на операцията?

След операцията ще получите лекарства за болка и ще започнете физическа терапия. Важно е да започнете да движите новото си коляно възможно най-скоро след операцията, за да насърчите притока на кръв, да  възстановите движението на коляното и да улесните процеса на възстановяване. Рехабилитатор ще ви помогне да станете от леглото и да ходите с патерици или проходилка в рамките на 24 часа след операцията.

smyana tazobedrena stava

Ще ви бъде показано как безопасно да се изкачвате и слизате по стълби, как да се грижите за коляното си, след като се върнете у дома.

Ще ви бъдат показани различни упражнения, предназначени да ви помогнат да възстановите мобилността и силата на коляното си.

Колко време продължава престоят в болницата?

Повечето пациенти са готови да се приберат у дома три до пет дни след операцията.

Кога мога да се върна към редовните ми дейности?

Движението и упражненията са необходими за правилното раздвижване и по-бързо възстановяване. Терапията ще започне в болницата и обикновено продължава след изписването за около шест седмици.

Физическата терапия, здравословното хранене и желанието за спазване всички препоръки ще допринесат за по-успешното възстановяване след операцията. Повечето пациенти могат да ходят без подкрепа и да шофират три до шест седмици след операцията. Времето за възстановяване ще варира за всеки пациент.

Не се препоръчват дейности със силно натоварване или контактни спортове. Тези видове дейности оказват изключителен натиск върху ставите, което може да доведе до усложнения.

Кога да дойда на консултация след операцията?

Д-р Червенков ще насрочи последващи срещи малко след смяната на коляното, те ще бъдат на редовни интервали всеки месец в продължение на 6 месеца след операцията, за да оцени напредъка ви.

Нуждаете се от ортопед?

Запазете своя час за ортопед бързо и лесно

Запазете час за консултация

Д-р Йовко Червенков преглежда пациенти в медицински център „Св. св. Козма и Дамян“ в гр. Пловдив. Прегледи провежда и в МБАЛ - Пазарджик, където от края на 2022г. е началник на отделение по Ортопедия и травматология.