Продължете към съдържанието

Лекотата, която заслужавате – сп. Вагабонд

drchervenkov

Сподели:

Д-р Йовко Червенков, ортопед-травматолог, успешно лекува халукс валгус и други заболявания на ходилото.


Когато имате проблеми с ходилата, д-р ЙОВКО ЧЕРВЕНКОВ ще ви помогне. Той е бил част от екипа на националния консултант по ортопедия и травматология проф. д-р Андрей Йотов и доц. д-р Румен Златев. Д-р Червенков е първият българ ски лекар, завършил престижните ортопедични курсове AO Trauma Care ниво Advanced в Давос, Швейцария. Участвал е в над 20 обучения в Европа, организирани от най-големите международни ортопедични дружества. Последното от тях е в клиниката на световноизвестния ходилен хирург доц. д-р Левон Макинян в Москва. Практикува в Пловдив реконструктивна и естетична хирургия на ходило, където коригира халукс валгус, тежко плоскостъпие и всички видове ходилни деформации с най-модерните методи и апаратура.

Защо страдаме от халукс валгус?

Халукс валгус (изпъкнало кокалче) е подутина в основата на първия пръст на ходилото в резултат на сложни деформации. Палецът постепенно се насочва към останалите пръсти, като намалява възможността за движението им и ги деформира трайно. В основата на деформацията има много силно изразена наследственост. Над 70% от факторите за развитие на такава деформация е наследствеността. Носенето на неудобни обувки, съчетани с предразположение и свръхеластичност на ходилата и ставите, са основните фактори за развитие. Деформацията се среща много по-често при жени, но и мъже страдат от нея.

Как можете да ни помогнете?

Най-често пациентите идват на консултация, когато деформацията повлияе начина им на живот естетически или функционално. Решението е малка към средна операция – костна корекция с продължителност половин до един час и период на възстановяване между 2 и 6 седмици. Пациентите ходят на първия ден след операцията с помощта на специална следоперативна обувка. Правилната рехабилитация е ключова за правилното, бързо възстановяване.

При какви други заболявания на стъпалата можете да ни помогнете?

Ходилата са сложни структури, създадени да носят тежестта на цялото тяло. Нарушаването на баланса и геометрията им води до деформации и изкривявания, често придружени с болки и дискомфорт. Появата на халукс валгус например често води до появата на „пръст-чукче“ – свиване и изкривяване на втория пръст и поява на болезнена подутина върху ставите. Сериозен процент от случаите в практиката ми са плоскостъпията. На пръв поглед са безобидни, но с възрастта водят до болки, дискомфорт и проблеми с целия опорно-двигателен апарат. Проблемите с ходилата често са комплексни и могат да доведат до проблеми с колянната и тазобедрената става и целия опорно-двигателен апарат. Навременната консултация е важна стъпка към превенцията им.

Непрестанно се развивате като специалист. Къде беше последната ви специализация?

През октомври 2021 г. имах шанса да работя съвместно в Москва с доц. д-р Левон Макинян, един от най-добрите ходилни хирурзи в света. За две седмици заедно с екипа му работихме по над 100 случая на различни ходилни деформации, използвайки най-съвременни техники за корекцията им. В България по ред причини напредъкът в тази насока е значително по-бавен, а броят на пациентите с подобни проблеми расте.

 

Още...

Нуждаете се от ортопед?

Запазете своя час за ортопед бързо и лесно

Запазете час за консултация

Д-р Йовко Червенков преглежда пациенти в медицински център „Св. св. Козма и Дамян“ в гр. Пловдив. Прегледи провежда и в МБАЛ - Пазарджик, където от края на 2022г. е началник на отделение по Ортопедия и травматология.